Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Carlos Latuff: Η ΤΕΧΝΗ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Ανεξάρτητος πολιτικός γελοιογράφος, κομίστας και δημοφιλής bloger, o Κάρλος Λατούφ είναι πολυδιαβασμένος παρά τα πυρά που δέχεται λόγω της δράσης του. Γεννήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1968 και από μικρός διάβαζε υπερηρωικά κόμικς. Δεν κατάφερε να μπει στο χώρο των mainstream ΜΜΕ κι έτσι σχεδίαζε για αριστερά έντυπα και προκηρύξεις σωματείων. Η πολιτική συνείδηση ήρθε με τα χρόνια.
Ταξιδεύει σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες καταγράφοντας τη φρίκη του πολέμου, τις συνέπειες του ιμπεριαλισμού, την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο.
Αντιστέκεται στα όπλα της εξουσίας με το δικό του όπλο: τη διεθνή γλώσσα της γελοιογραφίας.
Έχει ασχοληθεί εκτενέστατα με την κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, καυτηριάζει και αποκαλύπτει την πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μ.Ανατολή. Είναι καυστικός, απρόβλεπτος στο επόμενο θέμα που θα θίξει και δεν φοβάται να αναδείξει τους θύτες και τα θύματα. Έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του μέσω ενός website που σχετίζεται με το ακροδεξιό κόμμα Λικούντ του Ισραήλ.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία , έχει δηλώσει ότι «τα σκίτσα του Μωάμεθ από Ευρωπαίους ήταν φτηνή προβοκάτσια προερχόμενη από μουσουλμανικούς θύλακες της Ευρώπης. Όπως αντιεβραικές γελοιογραφίες υπήρχαν τον 19ο και 20ο αιώνα που δεν είχαν καμία σχέση με το χιούμορ. Δείχνοντας τον Μωάμεθ σαν ως βομβιστή αυτοκτονίας είναι μια ξεκάθαρη επίθεση στο Ισλάμ.»
Δύο χρόνια πριν βραβεύτηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας με θέμα του το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, βάζοντας στη θέση τους, τους Παλαιστίνιους. Παρουσίαζε έναν Παλαιστίνιο να φορά τη φόρμα των Εβραίων κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Ήθελα με αυτόν τον τρόπο να εστιάσω το ενδιαφέρον του κόσμου στο σύγχρονο ολοκαύτωμα ενάντια στους ανθρώπους της Παλαιστίνης και παράλληλα να δείξω την υποκριτική στάση της Δύσης που κρίνει με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά τα σκίτσα για τον Μωάμεθ και τα σκίτσα για το ολοκαύτωμα.»
Ο Λατούφ δεν είναι σκληρός ούτε ακραίος, είναι ρεαλιστής και παρουσιάζει την πραγματικότητα χωρίς διπλωματία.
Στα σκίτσα του καυτηριάζει επίσης τις πολυεθνικές εταιρίες, την οικονομική κρίση, την οικολογική καταστροφή από τους πραγματικούς υπεύθυνους , μέχρι και τα γεγονότα του Δεκέμβρη στην Ελλάδα. Ο Λατούφ γελοιογραφεί την επικαιρότητα δίνοντας πάντα μια είδηση.
Στην Ελλάδα είναι συνεργάτης της εφημερίδας «Αριστερά!» ενώ τα έργα του δεν έχουν copyrights αλλά copyleft, δηλαδή μπορεί να τα αναπαραγάγει ο καθένας με οποιονδήποτε τρόπο. «Για να φτάσει παντού η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή που δεν δείχνουν τα κυρίαρχα μέσα….»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου