Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτοι σε ανεργία και επισφάλεια οι νέοι.(για το εργαστήριο διαδικτυακής δημοσιογραφίας)




Ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία.
Τι γίνεται όμως όταν σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται το 9,1% του πληθυσμού στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), το Σεπτέμβριο τα ποσοστά ανεργίας έφτασαν το 9.1% από 7,4% που ήταν ένα χρόνο πριν. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν επίσης το σαθρό επιχείρημα περί ισότητας των δύο φύλων στον εργασιακό τομέα. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε το 13,4% από 10.7% ενώ το αντίστοιχο των ανδρών ανήλθε στο 6% από 5,1% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους 15-24 ετών (25,7%) σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat το ποσοστό ανέρχεται στο 24,2% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 18,8%. Οι γυναίκες και πάλι είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο με το ποσοστό ανεργίας στις νεαρές ηλικίες να αγγίζει το 31,8% τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για την ευρωζώνη είναι 17,8%. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ανδρών διαμορφώνεται στο 18,3% όταν το αντίστοιχο στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 18,8%.

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 26.933 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008 και κατά 13.598 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2009 και ανήλθε στα 4.577.844. Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με τη μείωση της ανεργίας. Στο σύνολο των εργαζόμενων συμπεριλαμβάνονται διάφορες ομάδες των οποίων η εργασία δεν χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση πλήρης και άρα βρίσκονται σε κατάσταση «ημι-ανεργίας». Είναι όσοι εργάζονται με 3μηνες, 4μηνες ή 6μηνες συμβάσεις, όσοι εργάζονται με «part-time» ωράριο και μειωμένο συνεπώς μισθό και όσοι εργάζονται στην επισφάλεια με τα πρωτεία να κατέχουν για ακόμη μια φορά οι γυναίκες και η νεολαία.ΠΗΓΕΣ: in.gr, skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου