Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

«Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα».Σε έντονο κλίμα οι διαπραγματεύσειs τηs πράσινηs συνόδου μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

(για το εργαστήριο διαδικτυακήs δημοσιογραφίασs)

Δύο μέρες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της Συνόδου της Κοπεγχάγης (7-18 Δεκεμβρίου). Σκοπός των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 192 χωρών είναι μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.Άμεσος στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 50% έως το 2050 ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας 1-2 βαθμούς και να αποφευχθούν εφιαλτικά σενάρια.


Μεταξύ των ηγετών που θα παρευρεθούν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Κίνας-πρόεδροι των χωρών που ευθύνονται για το 40% της παγκόσμιας ρύπανσης. Εμφανές είναι το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά στους όρους της συμφωνίας και τις κυρώσεις που θα τους επιβληθούν.
Οι μεγάλοι του πλανήτη ενδιαφέρονται περισσότερο όμως για τις οικονομικές τους απώλειες. Στις ΗΠΑ αντιδρούν τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας υπό το φόβο να θιγούν τα κέρδη τους καθώς εκπέμπουν υψηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα. Αντιδράσεις διατυπώνονται επίσης από την Κίνα και τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή εντύπωση προκάλεσε η έκκληση 42 νησιωτικών κρατών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το χάρτη λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Έξω από το Bella Center όπου διεξάγεται η σύνοδος, χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει όλες αυτές τις μέρες. Διαδηλώνει απέναντι στη απάθεια της παγκόσμιας ηγετικής κοινότητας στα περιβαλλοντικά θέματα, με αίτημα την επίτευξη μιας αποτελεσματικής συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της σωτηρίας του πλανήτη. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου όπως και στην Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα: «Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα».

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,WWW.TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου